Alles over uitvaart in Amsterdam

Roze uitvaart

Amsterdam staat bekend om zijn diversiteit in de bevolkingsopbouw en om haar tolerantie ten opzichte van homo’s, lesbi’s en biseksuelen (holebi’s). De Reguliersdwarsstraat is niet voor niets bekend bij de meeste homo’s en lesbo’s in heel Europa en ver daarbuiten. Er wonen in Amsterdam dan ook veel mensen die tot deze groep behoren. Een paar uitvaartverzorgers uit Amsterdam hebben voor deze mensen een speciale website opgericht.

Op www.rozeuitvaart.nl. is informatie te vinden over uitvaarten voor homo’s en lesbo’s. Laten we voorop stellen dat de gemiddelde uitvaart van een homo er net zo uitziet als die van een hetero. Maar het kan zijn dat iemand zich bij leven toch heel (homo)specifiek uitte. In dat geval stelt de omgeving het mogelijk op prijs dat de uitvaart wordt verzorgd door een uitvaartverzorger uit Amsterdam die zelf affiniteit heeft met deze groep.

Op Rozeuitvaart.nl vindt u adressen van uitvaartondernemers en ritueelbegeleiders die zelf homoseksueel (m/v) zijn of die betrokken zijn bij de homoseksuele levensstijl.

Roze kisten niet voor homo’s

Homo’s worden vaak in verband gebracht met de kleur roze. Bij een roze uitvaart zullen veel mensen mogelijk ook direct denken aan een roze kist, met roze bloemen en als het kan ook de roze rouwauto. Maar uitvaartondernemers die regelmatig uitvaarten van homo’s verzorgen vertellen dat ze dat eigenlijk nooit meemaken. Voor het overgrote deel ziet de plechtigheid er hetzelfde uit als de uitvaart van een hetero.

Uitvaart Fabiola, het levend kunstwerk – nu dood

Een voorbeeld van hoe een roze uitvaart er uit kan zien is de uitvaart van Fabiola, het levend kunstwerk. Bij de uitvaart waren veel mensen uit de roze scene van Amsterdam aanwezig. Hieronder een korte film van deze roze uitvaart.