Alles over uitvaart in Amsterdam

As verstrooien

Regels verstrooien as in Amsterdam

Wanneer u de as van uw dierbare wilt verstrooien zult u een keuze moeten maken waar u de as wilt verstrooien. Mogelijk heeft u een plek in gedachte waar u vaak kwam met de overledene of een plek waar u elkaar ooit ontmoette. Een ieder heeft zo zijn of haar eigen afwegingen om de locatie voor het verstrooien te bepalen. Er zijn wel een aantal regels waar u rekening mee moet houden als u de as van uw dierbare wilt verstrooien.

Elke gemeente mag haar eigen regels opstellen als het gaat om het verstrooien van as. De gemeente Amsterdam heeft een aantal heldere regels opgesteld die gaan over asverstrooiing.

As verstrooien zonder toestemming

In de gemeente Amsterdam hoeft u geen toestemming te vragen wanneer u de as van uw dierbare wilt verstrooien op uw eigen grond. Datzelfde telt als u de as van uw dierbare wilt laten verstrooien op open zee.

As verstrooien met toestemming

Het is in Amsterdam niet toegestaan om de as van uw dierbare te verstrooien op gemeentegrond. Wanneer u as wilt verstrooien op grond van de gemeente moet u eerst contact opnemen met de Afdeling Burgerzaken van uw stadsdeel. Medewerkers van de gemeente zullen samen met u bespreken wat de mogelijkheden zijn. U kunt hiervoor contact opnemen met informatienummer 14 020 (werkdagen van 08.00 uur tot 18.00 uur).

As verstrooien bij het crematorium

U hoeft de gemeente geen toestemming te vragen om as te verstrooien op een verstrooiveld bij een crematorium in Amsterdam. Maar dat wil niet zeggen dat u de as daar dan ook zomaar kan verstrooien. U zult dit moeten regelen met de eigenaar van het crematorium. Zij zullen u een bijdrage vragen voor het verstrooien van de as. U kunt het beste contact opnemen met het crematorium om te vragen wat de mogelijkheden zijn. Uw uitvaartondernemer kan dit natuurlijk ook voor u regelen.

Telefoonnummer crematorium Amsterdam:

De Nieuwe Ooster: 020 – 60 80 608
Herdenkingspark Westgaarde: 020 - 410 66 66
De Nieuwe Noorder: 020 – 636 03 90
Zorgvlied (crematorium in aanbouw): 020 540 4927
Crematorium Zaanstad:075 - 670 40 86

As verstrooien op begraafplaats Amsterdam

De meeste begraafplaatsen in Amsterdam beschikken over speciale strooivelden. Hier kan u de as van uw dierbare verstrooien. U heeft hiervoor geen toestemming nodig van de gemeente, maar u moet wel toestemming vragen aan de eigenaar van de begraafplaats. De meeste begraafplaatsen vragen een bijdrage voor het verstooien van de as. Voor de mogelijkheden en de tarieven kunt u het beste contact opnemen met de begraafplaats van uw keuze. Uw uitvaartondernemer kan u hierin ook erg goed adviseren.

Om u een paar voorbeelden te geven van begraafplaatsen waar u as kan verstrooien hebben wij hieronder een aantal begraafplaatsen uit Amsterdam uitgelicht.

Begraafplaats Zorgvlied

Begraafplaats Zorgvlied heeft misschien wel het meest uitgebreide aanbod aan verstrooiings mogelijkheden. De nieuwste mogelijkheid is ‘’t lalibellum’. Het lalibellum is een eigentijds algemeen keldercomplex met centraal vlammonument. Het verstrooien van as kan onder een van de treden van het bordes. De naam van de overledene wordt digitaal vermeldt in de informatiezuil en op het web. Tevens wordt de naam op de sokkel van het vlammonument aangebracht zodat er een “eeuwige” verbinding met het lalibellum wordt gemaakt. Naast Het lalibellum biedt Zorgvlied speciale verstrooi mogelijkheden aan voor onder andere moeders, vaders en kinderen. Ook is er een watermonument waarbij het water de as van de overledene langzaam meeneemt naar diepere ondergrondse lagen.

Meer informatie over de verstrooimogelijkheden op Zorgvlied vindt u op de website van begraafplaats Zorgvlied.

De Nieuwe Ooster

Begraafplaats crematorium gedenkpark De Nieuwe Ooster biedt een aantal verschillende mogelijkheden voor het verstrooien van de as. Er is een strooiweide die bestaat uit een glooiende grasvlakte welke is omringd door bomen en rododendrons. U kunt een naamplaatje laten aanbrengen op de gedenkmuur. Zo heeft u een plek om terug te komen. Het verstrooien kan ook op het bosprieel welke onderdeel is van het Amsterdamse ecolint. Ook hier staan gedenkzuilen waar een naamplaatje op vastgemaakt kan worden. De as kan in overleg ook op andere plaatsen op de begraafplaats worden verstrooid. De Nieuwe Ooster heeft al haar tarieven op haar website staan, het verstrooien kost tussen de € 120,- en € 238,- .
Kijk voor meer informatie op de website de Nieuwe Ooster.

Westgaarde

Ook op herdenkingspark Westgaarde zijn verschillende mogelijkheden om de as van uw dierbare te verstrooien. De meeste mensen die de as verstrooien doen dit op het grote verstrooiveld naast de parkeerplaats. Maar u kunt de as op Westgaarde ook op andere plaatsen verstrooien. U kunt daarvoor een plekje huren waar u de gelegenheid heeft om er een klein monumentje te plaatsen.


De Nieuwe Noorder

Op begraafplaats De Nieuwe Noorder kan de as van uw overleden dierbare worden verstrooid in een speciaal aangelegd verstrooiveld. Dit veld is ontworpen door de bekende begraafplaatsarchitect Ada Wille. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van de Nieuwe Noorder.

Overlijden in Amsterdam melden?
Bel nu direct: 06 4897 4500