Alles over uitvaart in Amsterdam

As bewaren

Veel mensen kiezen ervoor om de as van hun dierbare te bewaren. De meeste mensen kiezen ervoor om die as in een speciaal ontwikkelde asbestemming te doen. Dat kan een urn zijn, een assieraad, een monumentje, in glas of zelfs in een tatoeage op het lichaam.

Er zijn heel wat mensen die asbestemmingen aanbieden. Om u te inspireren bij het maken van de juiste keuze geven we een aantal voorbeelden. We beginnen met objecten waar u de as in kan stoppen. Daarna kijken we ook nog naar de plaatsen waar u as kan bewaren.

Urnen

Traditioneel gezien is de urn het meest gekozen object om de as van een overledene in te bewaren. Urnen zijn er in heel veel verschillende vormen en maten. Ze worden van verschillende materialen gemaakt zoals steen, hout, metaal en glas. Er zijn urnen met ruimte voor de as van één persoon en urnen waar de as van twee personen in kan.

Je kan ook een grote urn kopen met een paar mini urntjes die er precies hetzelfde uitzien. Op die manier kan je het grootste deel van de as op dezelfde plaats bewaren. Maar meerdere nabestaanden kunnen een miniurn met een klein beetje as mee naar huis nemen. Er zijn ook speciale kinderurnen te koop.

Assieraden

Een assieraad ziet er hetzelfde uit als een regulier sieraad. Alleen is in een assieraad een klein beetje as verwerkt van een overledene. Dat kan op heel veel verschillende manieren zowel zichtbaar als onzichtbaar. Assieraden maken het mogelijk om een overleden dierbare letterlijk voor altijd bij je te dragen. Er zijn heel veel verschillende soorten assieraden te verkrijgen. De as kan bijvoorbeeld worden verwerkt in een ring, bedel, horloge, armband, medaillon of ketting.

Voor veel nabestaanden is een assieraad een soort van persoonlijk monumentje van de overledene. Het voordeel ervan is dat het er ook nog mooi uitziet en dat het niet direct allemaal vragen oproept bij andere mensen. Bij de meeste assieraden zit de as in een ruimte die wordt afgesloten met een schroefje. Dat maakt het mogelijk om de as er later weer uit te halen om deze in een ander sieraad opnieuw te gebruiken. Net als bij reguliere sieraden telt dat de prijzen variëren.

Kunstwerken met as

U kunt de as of een deel daarvan ook laten verwerken in een speciaal kunstwerk. Er zijn verschillende kunstenaars in Amsterdam die persoonlijke kunstwerken ontwikkelen waar de as in bewaard kan blijven. Dit kunstwerk kan thuis worden bewaard maar bijvoorbeeld ook op een begraafplaats. Er zijn diverse begraafplaatsen die hiervoor ruimtes aanbieden. Deze ruimtes zijn net als reguliere graven te huur voor een bepaalde tijd.

As bijzetten

De meeste crematoria en begraafplaatsen in Amsterdam beschikken over faciliteiten om as bij te zetten. Dat bijzetten kan op verschillende manieren. Het kan bijvoorbeeld in een urnenmuur (ook wel columbarium genoemd). Dit zijn muren waarin nissen zijn gemaakt waarin een urn geplaatst kan worden.

Sommige crematoria en de meeste begraafplaatsen in Amsterdam bieden ook de mogelijkheid aan om de as te begraven in een urnengraf. Een urnengraf ziet er in principe net zo uit als een regulier graf, maar ze zijn alleen kleiner van formaat. Er zijn ook verschillende crematoria die een speciaal kinderhofje hebben. Dit is een plaats waar de urn met de as van een overleden kind kan worden bijgezet. Op de kinderhofjes mogen monumentjes worden geplaatst met speciale vormen zoals bijvoorbeeld een beer of een paddenstoel.

De verschillende asbestemmingen bij crematoria en begraafplaatsen zijn te huur voor een bepaalde periode. Om u een paar voorbeelden te geven van crematoria waar u as kan bijzetten hebben wij hieronder een paar mogelijkheden uitgelicht.


De Nieuwe Ooster

Op De Nieuwe Ooster kunt u de as in een sierurn of asbus laten bijzetten in een urnengraf. Er is ook ruimte om de urn te plaatsen in een enkele of dubbele nis in het columbarium. Hier kan u als u dat wil ook een gedenkplaat plaatsen voor de nis. Op een prominente plaats langs de vijver is ruimte om de urn te plaatsen in een urnenkelder. Ook is er een speciale galerij waar u de urn kan plaatsen. Daarnaast beschikt De Nieuwe Ooster over hele bijzondere monumenten in de vijver waarin de as kan worden bijgezet.

Op de website van De Nieuwe Ooster staat een prijslijst zodat u goed kan overwegen wat het beste bij u past. Hier leest u ook meer over de mogelijkheden en de regels om de as te kunnen bijzetten op De Nieuwe Ooster.

Westgaarde

Op Westgaarde zijn verschillende mogelijkheden om de as te bewaren. U kunt kiezen voor een van de urnennissen op Westgaarde. Er is ook ruimte om de as bij te zetten in een urnengraf. Als u een overzicht wilt van de mogelijkheden die Westgaarde te bieden heeft dan kunt u contact opnemen met een van de medewerkers van het crematorium via telefoonnummer 020 - 410 66 66.

De Nieuwe Noorder

Op de Nieuwe Noorder kan u de urn met de as laten bijzetten in een columbarium (urnenmuur). Er is ook gelegenheid om de urn met de as bij te zetten in een urnengraf. Voor meer mogelijkheden kunt u kijken op de site van de Nieuwe Noorder. Op deze site vindt u net als bij de Nieuwe Ooster een uitgebreide lijst met tarieven zodat u van te voren kan bekijken wat het beste bij u past.

Zorgvlied

Zorgvlied biedt net als voor het verstrooien heel veel verschillende mogelijkheden en opties. U kunt de as bijzetten in een bestaand particulier graf, bijzetten in een door Zorgvlied geleverde urnenzuil. U kan de as ook laten bijzetten in een in opdracht van Zorgvlied geproduceerde impala granieten urn uit de modellen reeks jaren ’30. Er zijn ook diverse mogelijkheden om de as bij te zetten in een columbarium. Op de website van Zorgvlied vindt u een compleet overzicht van de mogelijkheden voor het bewaren van as op Zorgvlied.

Overlijden in Amsterdam melden?
Bel nu direct: 06 4897 4500